3 decembrie 2006

Pregatire postuniversitara

Pornesc pe premisa "practice based dentistry". Prin aceasta nu as vrea sa se inteleaga faptul ca nu sunt de acord cu teoria. Dar teoria este adaptata dupa practica si trebuie facut acest lucru continuu, nu trebuie permis ca doar aspecte studiate in anii '50 sa fie considerate de actualitate iar restul dezavuate.
"Elaborarea unui model de pregatire postuniversitara."
Am sa raspund si eu punctual la ce s-a propus si am sa fac si completari unde am...
Ce probleme credeti ca sunt esentiale, ce specializari credeti ca sunt necesare, ce fel de atestate?
Cred ca introducerea de specializari ar trebui sa urmeze modelul european.
De ce ? Pentru ca vom face parte integranta, ne vom raporta la el, vom avea drept de lucru acolo deci aspectele sunt multiple. Atestate sau oricum se vor numi, trebuie corelate insa cu mai multe aspecte:
- ce va reprezenta concret pentru viata stomatologica: o interzicere a practicii celorlalte atestate?
- vor acorda acestea imunitate celor care le vor purta?
- vor reprezenta doar un subiect orientativ?
- poate ar trebui sa mearga in paralel cu un set de norme care sa indice si protocoalele in domeniul respectiv, dar si limitele (si desigur ceea ce inseamna malpraxis pentru segmentul respectiv)
Cum ar trebui sa se intample aceste forme de pregatire?
Cred ca cel mai fericit caz ar fi ca formele de pregatire tip atestat sa fie apanajul organizatiilor profesionale.
Prin intermediul acestora s-ar putea realiza si un control practic asupra rezultatelor, se pot face statistici clare, pot fi implicate finante si companii care sa asigure si o minima calitate actului educativ.
De asemenea, gradele didactice ar trebui corelate cu activitatea de cercetare si abilitatile de comunicare ale cadrelor didactice, pentru a nu se realiza un "gap" intre practicieni si facultati.
Ce sa se intample cu gradele profesionale?
Societatea romaneasca a fost militarizata destul in ultimii ani si zeci de ani. Cred ca gradele de orice fel nu isi au rostul. In schimb ar trebui si la noi incet-incet sa primeze calitatea CV-ului si tipul pregatirii, locul, lectorul etc... asa cum este si in lumea civilizata.
Cate locuri sa fie?
In functie de inscrieri. Sa existe posibilitatea sa studiezi si fara taxa, un fel de "bursa" stabilita pe anumite criterii de calitate. In rest, cine doreste sa poata face pe bani.
Ar fi necesare rezidentiatele cu plata?
Da si pentru cetateni romani. Se pare ca asistam la niste lucruri incredibile: cetatenii straini au mai multe drepturi decat noi...
Deocamdata atat
Vlad

Niciun comentariu:

Powered By Blogger