3 decembrie 2006

Pledoarie spre meditatie... e mult spus...

Daca ar fi sa impartim "clasa politica" in doua, as vedea categoriile: oameni de actiune care stiu sa invarta problema si oameni care stiu sa invarta problema. Cu primii poti merge spre proges deoarece stiu.
Din pacate, ceea ce comunismul a reusit sa faca in generatiile pe care le-a guvernat, a fost sa stearga spiritul civic, sa inhibe competitivitatea, sa iti demonstreze ca esti un nimic, sa te faca sa venerezi hartiile (chiar daca in realitate acestea nu acopera nimic), sa te faci ca lucrezi pentru a se face ei ca te platesc si cu banii aia sa te faci ca poti sa cumperi ceva... la cartela.
Asa se intampla ca la noi nu trebuie sa ai o experienta, un background pentru a ajunge intr-un post, pentru a creste in ierarhie (cu toate ca popoarele civilizate ne-au dovedit contrarul din plin in ultimele secole). La noi o functie iti creaza un acces spre o alta functie, functia in sine fiind activitatea ... leadership prost inteles! (oare cand ne vom deschide ochii?). Spiritul civic lasa de dorit la noi; cu toate acestea stim sa facem aprecieri critice de duritate nemasurata celor care isi permit luxul de a lucra in folosul celorlalti (oare cand o sa ne putem permite sa trecem totul prin prisma gandirii personale iar cand e sa emitem o critica sa venim cu un constructiva, cu o solutie?). Programul, strategia, urmarirea indeplinirii activitatilor incepute, coordonarea, dezvoltarea, pastrarea activitatilor curente etc sunt apanajul celor mici? Restul au functii.
Un alt instrument al sistemului comunist este intimidarea. Neputinta recunoasterii faptului ca nu sti niste aspecte (complexul de inferioritate) nu ne determina sa devenim mai buni, mai competitivi, nu ne determina sa incercam sa cunoastem, nu ne determina sa ne retragem; mai bine intimidam, amenintam, refuzam, platim polite. Pentru ca doar de asta suntem capabili. Oare cand o sa incepem sa invatam si din experienta altora? Oare cand vom intelege ce inseamna colaborarea? Pentru ca subordonarea stim cu totii ce inseamna.
Este timpul schimbarii. Trebuie sa invatam sa ne dezvoltam, daca nu, trebuie sa invatam sa ne retragem. Urmatoarea perioada va fi una extrem de dificila pentru toti, fiind perioada de aderare la UE. Trebuie sa invatam sa ne cream propriul sistem de valori si principii pe care sa le promovam in si prin orice facem. Trebuie sa invatam sa ascultam.
Sunt multe aspecte care trebuie luate in calcul. Poate ca si cei cu experienta au ceva de spus, poate ca si cei cu experienta au un sfat... Noi, cei multi suntem in stare sa facem asta? Sau oare noi vrem progres?
Oare cand vom intelege ce inseamna continuitatea? Sau in continuare noi reinventam roata? Totul tine de noi.
Vlad
PS. Unde sunt stomatologii aici sau ce legatura au ei? ... exercitiu de gandire!

Un comentariu:

Anonim spunea...

FRATIOAREEE !!!!!
Ai luat-o pe urmele lui Cioran ca nu mai inteleg nimic,sau esti nitel frustrat si atunci te pui pe scris. :D
Ai nişte mici greşeli si nu am înţeles chiar tot
Tot eu dentisteo :*

Powered By Blogger