3 decembrie 2006

Calitatea in educatie - numerus clausus

In ceea ce priveste subiectul lansat: numarul prea mare de studenti si evident slaba pregatire a acestora:
Ar trebui sa se faca 2 lucruri esentiale:
a. introducerea unui numerus clausus in functie de necesarul de medici
b. stabilirea unor standarde de calitate in educatia stomatologica
Apropo de numarul de stomatologi, si afirmatia ca este insuficient: daca se face un calcul simplu, recomandarea EU este de 1500 pacienti / medic. Asta inseamna 20 mil locuitori / 1500 = 13.333,(3). Numarul actual, cu generatia 2004 si 2005 a crescut spre 14-15 mii. Intrebarea mea este... unde mai este nevoie de numar dublu de stomatologi?
Dorim sa ajunga someri oamenii, ca in Germania, unde sunt peste 40 mii? Dorim sa umplem buzunarele cuiva? Sau dorim sa avem un sector medical de varf?
Numerus clausus se impune de la sine, bazat si pe motivele:
- scaderii numarului de studenti
- scaderii numarului de cadre didactice slab pregatite (mai putini studenti, mai multi bani dati de acestia pentru studii, mai multe pretentii)
- creste gradul de implicare al cadrelor didactice pentru cooperare interuniversitara, pentru programe de dezvoltare, cercetare, educare etc
- cresterea respectului reciproc (student - cadru didactic - practician) si responsabilizarea fiecarei parti.

In schimb, masura este nociva daca este luata ad-hoc, negandita, asa cum a fost cea cu stagiul si apoi si-au dat seama ce au facut. Pentru ca peste 20 - 30 de ani s-ar putea sa ajungem sa infiintam iar facultati pentru ca nu sunt destui stomatologi.

Atat.
Vlad C. Deac

Niciun comentariu:

Powered By Blogger