Care este primul gand la care te duce exigenta? Pe mine, spre exemplu, ma duce spre o profesoara rea, care se purta urat si discriminatoriu cu elevii, relatie din care toata lumea avea de suferit. Din pacate, datorita multor frustrari acumulate, exigenta era de fapt o falsa exigenta si a fost perceputa ca un comportament demn de condamnat.
Nimic mai gresit!
As incepe cu inceputul, exigenta este o atitudine pe care o ai, o atitudine manifesta, vis-a-vis de propria ta persoana, in primul rand. Vis-a-vis de caminul si de locul tau de munca ori masina ta. Si nu in ultimul rand, vis-a-vis de persoanele pe care le intalnesti, cu care convietuiesti ori colaborezi. Exigenta nu este o atitudine care sa fie manifesta doar vis-a-vis de ceilalti oameni; este o conditie sine-qua-non ca aceasta sa se intample in primul rand in relatia cu noi insine si cu ceea ce ne apartine si ne defineste pe noi.
Probabil frecvent vi s-a intamplat sa auziti comentarii de genul "vai ce casa are", sau "vai cum ii arata baia", acest lucru comentat de un personaj al carui grup sanitar se afla in curte, intre cotetul gainilor si cocina de porci, plin de noroi si inclinat intr-o parte.
Hai sa incercam sa ne aranjam propria baie, propriul grup sanitar dupa care sa il comentam pe al altora.
Am sa patrund si mai profund in problema. Toata lumea cere joburi, cere locuri de munca. Oare, am uitat cum este sa incerci sa iti faci propriul tau bine? Poate ca incercand sa iesim din cutie si sa gandim un pic in afara ei, am reusi sa ne dam seama de adevaratul nostru potential. De ce sa ne cream frustrari diverse mergand de la angajator la angajator, nemultumiti ba de salariu, ba de colectiv, ba de atitudinea "sefului"? Ce ar fi daca am incerca mai multi sa ne luam destinul in mana si sa incercam sa facem din cele doua maini, doua picioare si un cap, lucruri functionale, de care noi si ceilalti sa aiba nevoie si astfel sa putem trai si noi fericiti, incantati ca facem ce ne place?
Puneti in balanta faptul ca acceptand doar astfel de situatii, creativitatea, potentialul de initiativa al dumneavoastra nu vi le folositi deloc. Incercand sa vi le puneti in valoare, poate reusiti sa va deschideti propriul lant de magazine sau o manufactura prin care sa serviti cu daruire alti oameni care au nevoie de serviciile voastre.
Daca suntem exigenti cu noi si cu cei din jur, hai sa fim exigenti si in educatia copiilor nostri, pe care sa ii incurajam in diversele initiative si sa le calauzim pasii astfel incat sa le iluminam calea, atat cat putem fiecare dintre noi, dupa posibilitatile fiecaruia. Probabil cea mai daunatoare atitudine este cea negativa, in care daca cel mic incearca, noi ii retezam imediat aripile deoarece "asa ceva nu se face", sau "pe cine ai mai vazut asa?" sau pur si simplu "fi cuminte!". Ce inseamna cumintenia? Cum o percepem noi si ce inseamna pentru noi? Dar oare copilul, neavand experienta noastra de viata, si nici relatiile sociale si nici chiar puterea de a discerne intre bine si rau, ce intelege din cumintenie?
Te indemn si pe tine, cititorule, sa fi exigent cu tine insuti. Exigenta nu inseamna punctualitate la o intalnire si nici felul superior in care stim sa tratam oamenii ci felul in care stii sa iti anunti partenerul ca intarzii 5 minute, si felul uman de a aborda orice persoana cu care interactionezi.