17 februarie 2010

Editorial

Criza economica dar si morala a Romaniei, a creat o noua specie sociala: tanarul de criza. Probabil va intrebati de ce trebuie abordat cu atata importanta tineretul, nu? Primul si cel mai important motiv este faptul ca acestia, tinerii, aduc o valoare adaugata societatii in general si sectorului stomatologic in special. Un al doilea si cel putin tot la fel de important aspect este faptul ca ei reprezinta viitorul. Nu la un mod abstract, declarativ, dar la unul absolut pragmatic: viitorul care ne va trata pe noi; viitorul care datorita pregatirii va putea crea o societate sanatoasa ori una iatrogena; viitorul care va aduce un ban la bugetul statului; viitorul care la vremea batranetii va trebui sustinut din acest buget.
Toate acestea intr-un cadru economic deloc favorabil: produsul intern brut pe cap de locuitor dintre cele mai mici din UE; gradul personalului neangajat, nelucrator, asistat social ori in somaj depaseste orice asteptari; productie pe banda de medici stomatologi; un sistem de asigurari sociale de sanatate depasit, care nu permite accesul minimal al populatiei la tratamente stomatologice datorita subfinantarii. intr-un stat in care institutiile functioneaza iar strategiile in ceea ce priveste adaptabilitatea la provocarile sociale sunt suficient de bine puse la punct, multe situatii sunt evitate, astfel incat platitorul de taxe, cotizatii si impozite sa nu sufere in mod dramatic.

Solutiile sunt identificate – individual – de catre tanarul de criza. si aici vorbesc in particular de medicul dentist scolit timp de minim sase ani pe bancile institutiilor Statului roman si pe banii contribuabililor. Acestea nu sunt nici pe de parte satisfacatoare: emigrarea sau reconversia profesionala. Nici una nici cealalta nu face cinste si nici nu aduce o plusvaloare societatii romanesti in ansamblu.

Fac apel la colegii tineri care au abilitatile necesare, sa nu astepte de la altii sa schimbe lucrurile. Implicarea este raspunsul la multe din problemele actuale. Criza morala cu care ne confruntam se datoreaza in principal neimplicarii si neconsolidarii unei societatii civile.

Doar noi putem schimba ceva. Statul deoparte este un vot pentru pastrarea situatiei actuale. Este responsabilitatea AMSPPR si a multitudinii de ONG-uri sa-si ia partea in asanarea morala a societatii. AMSPPR a fost si trebuie sa se identifice cu nevoile practicianului. Importanta este insa contributia la gasirea solutiilor optime pentru aceasta.

Urari de bine tuturor in noul an: mai prosper, mai stabil, mai corect.

Dr. Vlad Cristian Deac
Viata Stomatologica nr.6/2009, Editorial
Powered By Blogger